Viban tarina

You are currently viewing Viban tarina

Viban tarina alkoi vuoden 2016 syksyllä, kun päätin lähteä yrittäjäksi. Suurin inspiraationi yrittäjyyteen on ollut Jamaika, jossa asuin ensimmäistä kertaa vuonna 2012 suorittaessani sosionomiopintojeni viimeistä työharjoittelua paikallisessa lastenkodissa. Siitä lähtien olen viettänyt Jamaikalla säännöllisesti paljon aikaa opiskellen ja treenaten dancehallia. Ennen yrittäjäksi lähtemistä olin opettanut tanssia useissa eri tanssikouluissa iltaisin ja päivisin työskennellyt sosionomin hommissa. Jossain vaiheessa päivätyö vaihtui kokonaan tanssituntien ja ryhmäliikuntatuntien pitämiseen ja parhaimmillaan opetin viikossa kahtakymmentä tanssi- ja ryhmäliikuntatuntia maanantaista lauantaihin. 

2018 Viba laajeni, kun Suomeen muutti ja opettajaksi ryhtyi aviomieheni Raphael, tuttavallisemmin Japs. Hän oli ensimmäinen jamaikalainen tanssija, joka opetti viikkotunteja Euroopassa. Suomi oli erityisasemassa kun dancehall-kansa sai ensimmäisen autenttisen lajin opettajansa. Samana vuonna päätimme laajentaa toimintaamme ja hommasin ikioman tilan vuokratilojen sijasta.

Masennuksesta avajaisiin

Löysin juuri minulle sopivan siistin liiketilan Konepajan vierestä Helsingin Vallilasta. Ihastuin avaraan, kauniiseen ja upouuteen tilaan. Allekirjoitin paperit ostopäätöksestä syksyllä 2018. Rakensimme Viban tyhjästä tilasta ja kaikki materiaalit vessojen kaakeleista lattiaan valikoitiin huolella. Lattiamateriaaliksi valitsimme vinyylikorkin sen ääntä vaimentavan ja joustavamman (ja näin keholle turvallisemman) vaikutuksen vuoksi. Peilit tilattiin ja asennettiin, salissa maalattiin, äänentoistoa vertailtiin ja kaiuttimet hankittiin, suihku asennettiin ja pukkari suunniteltiin kaavaillun varastotilan tilalle. Vuosien saatossa värit ja verhot ovat vaihtuneet, ja olemme hieman laajentaneet salia alkuperäisestä. Olemme hyödyntäneet kaikki pienen tanssisalin neliöt 😀

Moni ottaa lainaa asuntoon, minä päätin sijoittaa yritykseeni ja otin suuren riskin. Heti alkuun kuitenkin kaduin ostopäätöstäni. Avaimet käteen saatuani lyyhistyin lattialle ja luulin tehneeni valtavan virheen. Luulin, etten ikinä selviäisi veloistani ja kuukausittaisista maksuista. Tämä vei minut syvään masennukseen, josta nousin Viba Tanssihallin avajaisiin tammikuussa 2019. Muistan kuinka kerroin tilanteesta hoitohenkilökunnalle, ja kaikki olivat huolestuneita ostopäätöksestäni. Kunpa joku olisi silloin näyttänyt minulle tulevaisuuden. Jos olisin vaan tiennyt, että selviän. Jos olisin tiennyt, että olen rakentamassa jotain tärkeää ja merkityksellistä. 

Olimme esitelleet uutta tanssikoulua Japsin ja muiden innostuneiden uusien opettajien kanssa jo aiemmin syksyllä vuoden 2018 I Love Me -messuilla, josta olimme saaneet uusia kasvoja mukaan tanssitunneillemme. Lisäksi entiset oppilaamme tulivat perässämme vuokratiloista omaan tilaan. Toiminta käynnistyi yllättävän hyvin ja oppilaita tuntui riittävän. Äänieristystä on lisäilty ja muitakin parannusremontteja salilla on tehty matkan varrella. Uusia hankintoja ollaan pystytty tekemään pikkuhiljaa. Mielestäni lopputuloksena on söpö, viihtyisä ja käytännöllinen tanssisali. 

Koronakurjuus

Viban suurin tragedia sai alkunsa keväällä 2020 kun koronasulut sekoittivat toimintamme useiden tanssikausien ajaksi. Jouduimme sulkemaan ovemme, mutta kulut eivät loppuneet. Vastike lainoineen oli silti maksettava. Monet yrittäjät saivat vuokranantajalta helpotusta maksuihin ja toiset irtisanoivat vuokrasopimuksensa. Oman tanssistudion omistajana itselläni ei ollut tätä mahdollisuutta. Oli maksettava vaikka tilaa ei saanut käyttää. Tilanne tuntui maailmanlopulta.

Koronakaudet olivat tuskallisia: yhtäkkiä oli kiellettyä harjoittaa liiketoimintaani. Rajoitukset vaihtuivat viikoittain (joskus jopa saman viikon sisällä useamman kerran): milloin salissa sai olla puolet porukasta, milloin ei ketään. Välillä jouduimme opettamaan puolta ryhmää onlinena ja puolta livenä. Ole siinä sitten samaan aikaan läsnä salissa oleville ja tsekkaile tietokoneen näytöltä mitä kotona tanssivat ovat oppineet… 

Online-tunnit olivat raskaita toteuttaa, koska tekniikka ei aina pelittänyt täydellisesti. Yllättäen olin joutunut tekniseksi asiantuntijaksi, jonka pitäisi streamata onnistuneita suoria lähetyksiä tanssin opettamisen ohessa. Jonkun oppilaan tietokoneella pätki tanssitunti, kun toisella se näkyi ongelmitta. Jollakin ääni tuli myöhässä tai musiikki kuului oudosti. Mikrofoni paransi välillä äänenlaatua, välillä sekoitti musiikkia. Panostimme maksulliseen Zoom–palveluun ja tekniikkaan, mutta silti mikään ei tuntunut toimivan kunnolla. Täydellisyyden tavoittelijalle tilanne oli kuluttava, vaikka oppilaat olivat pääosin tyytyväisiä ja kiitollisia tunneista. Moni kiitteli, että tunnit piristivät muuten niin ankeaa ja epämääräistä aikaa. 

Korona-aikana työajastani suurin osa meni tiedon etsimiseen (mikä toiminta on sallittua ja mikä ei) sekä jatkuvaan tiedottamiseen. Lähetimme eri infoviestejä oppilaille koko ajan, joissa vaihtelimme ohjeistuksia hallituksen määräysten jatkuvasti muuttuessa. Teippailimme Viballe tarroja kahden metrin turvaväleiksi.

Harmillisesti osa tanssin harrastajista on luopunut harrastuksestaan korona-ajan jälkeen kokonaan. Moni tanssikoulu kaatui koronan jäljiltä. Jouduin palauttamaan jonkin verran kausimaksuja, mutta onneksi suuri osa ei vaatinut rahojaan takaisin vaan tyytyi online-tunteihin. Viba ei olisi selvinnyt, mikäli suuri osa oppilaista ei olisi hyväksynyt online -tunteja. Viban yhteisö on aina puhaltanut yhteen hiileen, ja se kahlasi läpi tämänkin ajan. Siitä olen ikuisesti kiitollinen kaikille Viban oppilaille. 

Jamaika ja Viba

Olemme tehneet monella tapaa paljon Jamaikan kulttuurin ja dancehallin eteen. Viba mahdollisti ensimmäisenä Euroopassa sen, että jamaikalainen tanssija pääsi opettamaan viikkotunteja. Tänä keväänä Viba oli myös ensimmäinen tanssikoulu Euroopassa, jossa jamaikalainen naistanssija (Ultimate Emz) opetti viikkotunteja. Toivottavasti jamaikalaiset naistanssijat saavat jatkossa useammin mahdollisuuksia viikottaisiin opetustunteihin kiertuellaan Euroopassa.

Viban dancehall-opettajat matkustavat säännöllisesti Jamaikalle, jossa järjestämme ohjelmaa oppilaillemme Suomesta ja viemme heitä paikallisten opettajien tanssitunneille. Dancehall on katutanssilaji todellisessa merkityksessään, se kehittyy Jamaikan kaduilla, ei tanssisaleissa. Tästäkin syystä on upeaa, että monet oppilaistamme ovat halunneet lähteä tutustumaan lajiin sen synnyinseuduille saakka, missä dancehallia on mahdollista elää ja kokea. 

Tämän kevätkauden huippuhetkiin kuuluu ehdottomasti vuoden 2023 Show of The Year -tanssikisat. Tänä vuonna Soty-kisaan osallistuneita dancehall-ryhmiä koutsasivat jamaikalaiset opettajamme Emz ja Japs. Oppilasryhmämme sijoittuvat upeasti kisassa toiselle ja kolmannelle sijalle Latin & Caribbean -sarjassa. Oppilaat ja opettajat tekivät upeaa työtä!

Viban arvot

Viba Tanssihalli on tunnettu autenttisista Dancehall-tunneistaan, mutta meillä tanssitaan muitakin katutanssilajeja ja valikoimastamme löytyy myös pari katutanssilajeista fuusioitunutta tanssityyliä. Valikoimaamme kuuluu Dancehallin lisäksi Hip Hop, Waacking, House, Afro Dance, Afrohouse, Sabar, Twerk, Reggaeton, Commercial ja Heels. Jokaisen lajin opettaja on ammattilainen lajin takana ja tuntee lajinsa juuria. Näin opettajat pystyvät lisäämään tietoisuutta lajin taustoista ja kulttuureista lajin takana. 

Tanssistudiollamme vallitsee lämmin tunnelma, johon jokainen on tervetullut juuri sellaisena kuin on. Olen halunnut rakentaa turvallista tanssi-ilmapiiriä ja välttää ne ongelmakohdat, jotka ovat arkea monissa tanssikouluissa. Tanssitunneilla emme kilpaile keskenämme, eikä tärkeintä ole olla paras tanssija salissa. Kaikki ovat samanarvoisia ja arvostettuja. Joissakin tanssikouluissa joka viikko samat tanssijat (ne kaikista kehittyneimmät ja taitavimmat) ovat eturivissä ja aloittelijat takana. Viballa olen halunnut varmistaa, ettei tällaista kulttuuria synny. 

Toinen asia, jota olen halunnut välttää on “some-edellä” -meneminen. Vaikka kuvaamme toisinaan koreografioita tanssitunneiltamme, toimintamme ei ole some-johtoista, eikä tanssitunteja häiritä kameran kanssa heiluen. Tanssitunneillamme vallitsee intiimi tunnelma. Kukaan ei myöskään joudu meidän someen vahingossa, eikä silloin tällöin lopputunnista kuvattavilla videoilla tarvitse olla mukana.

Tanssitunnit eivät ole meille paikka, jossa opettaja on tähti ja osa tunnista käytetään opettajan kuvaamiseen, kun oppilaat taputtavat taustalla. Meillä opettajat ovat oppilaita varten, ei päinvastoin, ja tunneillamme on rento ja mukava fiilis kehittyä. Aktiivisesta somestamme huolimatta näettekin kanavillamme vain pienen pintaraapaisun tanssitunneistamme.

Parasta omasta mielestäni Viballa on omien tanssituntien pitämisen lisäksi jokapäiväiset kohtaamiset ihmisten kanssa. Heitetään läppää, puhutaan tanssiin liittyvistä tai mistä tahansa muista asioista ennen tuntien alkua tai tuntien jälkeen. Kannustavassa ilmapiirissä ihmisten on helppo jutella toisilleen. Opettajat tekevät meillä upeaa työtä, kuten myös Sonja ja Aurora, jotka lisäkseni ovat Viban vastaanotossa töissä. Pienen tanssikoulun etu on siinä, että olen itse paikalla usein ja minulle on helppo antaa suoraa palautetta ja toiveita. 

Rankka työ palkitsee 

Työ tanssikouluyrittäjänä ei ole helppoa. Inspiroivan ja luovan työn sijasta suurin osa työajasta menee hallinnolliseen puoleen, kuten kaikenlaiseen tietokoneella näpyttelyyn. On monta palikkaa ja lankaa, jotka pitää pitää käsissään. 

Tanssikouluyrittäjän työkuvaani kuuluu myös salin siivoaminen, joka tehdään joka päivä ennen tanssitunteja. Kun perustin Viba Tanssihallin, kuvittelin, että siivoaminen kaksi kertaa viikossa riittää. Totuus kuitenkin paljastui ensimmäisinä päivinä: siivoaminen on välttämätöntä joka ikinen päivä ennen tanssitunteja. Emme ole toistaiseksi panostaneet siivousfirmaan, vaan siivoan salin itse ja assarit heidän työpäivinään. Siitä tulee myös hyvä fiilis, on ihana pitää sali kauniina. Monesti olemme saaneet palautetta, että tanssisalimme on siistein tanssikoulu, jossa he ovat olleet. Tanssistudiomme siistinä pitäminen on meille kunnia asia. 

Kauden viimeinen kuukausi on tyypillisesti tässä työssä hektisintä aikaa. Marraskuussa ja toukokuussa tuntuu usein, että minulla ei ole muuta elämää kun Viban pyörittäminen. Viime viikonloppuna menin esimerkiksi sekä lauantaina että sunnuntaina Viballe klo 9 aamusta, ja saavuin kotiin klo 23 aikaan. Tänä aikana olen siivonnut, työskennellyt vastaanotossa, pitänyt workshopin ja suurimman osan ajasta puristanut yhteen ensi tanssikauden materiaaleja nettisivuillemme. Pari kertaa vuodessa stressitaso nousee, kun seuraavaa kautta suunnitellaan ja se julkaistaan. Tuntuu, että hereilläoloaika ei riitä kaikkeen työhön ja silti tulee aina kiire ja loppukiri.

Tänä keväänä vastikkeemme nousi yllättäen yli kolmasosan korkojen nousun vuoksi. Isojen kuukausikustannusten vuoksi jännitän joka kerta seuraavan kauden ilmoittautumisen aukeamista. Mitä jos kukaan ei enää haluakaan olla mukana? Ilmoittautumisen aukeamispäivään latautuu itselläni järjettömät paineet. Olisi hyvä muistaa myös itse noudattaa ohjeita, joita toitotan oppilailleni jatkuvasti: “Ole itsellesi armollinen”, “Älä ruoski itseäsi liikaa” “Älä yliajattele”… 

Olisi ehkäpä kevyempää palata aikaan, jolloin opetin tanssia eri tanssikouluissa tai jopa aikaan, jolloin tein sosionomin töitä päivisin ja opetin iltaisin. Mihinkään en kuitenkaan yrittäjyyttä vaihtaisi. Kaikesta stressistä huolimatta työni on todella palkitsevaa ja tuntuu merkitykselliseltä. Olen äärettömän kiitollinen vuosien aikana saamastani palautteesta. Tiedän tehneeni jotakin oikein. 

Toki yrittäjyyden plussiin kuuluu myös se, että voin itse määritellä tanssikausien pituudet ja näin myös elellä Jamaikalla aina osan vuodesta. Tänä kautena olen ollut siellä poikkeuksellisen paljon Emzin ottaessa tuntipaikkani haltuun hetkeksi. Jamaikalla jatkuva kouluttautuminen ja dancehall-kulttuurin eläminen on itselleni tärkeää. Näin pystyn tarjoamaan aina uutta materiaalia oppilailleni.

Tänä viikonloppuna on jälleen aihetta jännittää, sillä silloin aukeaa syyskauden 2023 ilmoittautuminen! Miltä tanssitunneilta sinä aiot napata viikkotuntipaikat? Kevätkausi alkaa olla paketissa, mutta kesällä onneksi päästään vielä tanssimaan kolmen viikon ajan. Muistathan ilmoittautua sinne mukaan, mikäli kesätanssit innostaa! Ihanaa kesää teille kaikille! Olette tärkeitä.

24.5.2023

Lämmöllä ja kiitollisuudella,
Veera Belle Delarosa
VIBA Boss